måndag 11 februari 2013

Fredagsmys och uteliggare

Det brukar stå gubbar och sälja Faktum utanför affärerna där vi handlar. Vi köper ibland. Ibland inte. Men vi stannar (nästan) alltid till, ger dem en peng eller bara säger hej. En gång fick Sven köpa. För att han gillar att köpa saker. Den kostar 50 kr. Han fick med sig 60 och jag sa åt honom att låta gubben behålla växeln.
Sedan undrade han vad det var för en gubbe och vad det var för en tidning. Jag berättade att det är hemlösa som säljer tidningen och att de får behålla en del av pengarna. Precis som vilket jobb som helst.
Nästa gång vi kom dit undrade jag om han ville köpa den igen. "Nää, han fick faktiskt 60 spänn förra gången och har fortfarande inte köpt något hus. Det är bättre att jag får pengarna så jag kan köpa Lego".
Jag förstod hans poäng, men fick förklara att ett hus kostar betydligt mer. Men han har tröttnat. Han vill aldrig köpa mer. Ellen däremot tycker det är jätteroligt. Hon har även börjat köpa bullar till en av gubbarna.
Om man har gjort på ett speciellt sätt mer än en gång, så ska man alltid göra så, tycker Ellen. Så nu är det hennes jobb att förse honom med godsaker. I fredags handlade vi ganska sent. Gubben stod där i kylan och jag kunde inte annat än att lida lite med honom. Det var verkligen svinkallt. När vi plockade ihop fredagsgodiset valde Ellen ut en stor smarrig blåbärsmuffins och en dricka till gubben. Jag önskade att det hade funnits något varmt att köpa. När vi kom ut sa gubben "jaha ska ni hem och mysa nu när det är fredag" Ellen sa "Jaa det ska vi, men det ska du också. Varsågod". Glad blev han. Och Ellen fick ett stort leende. Han såg så snäll ut. Jag funderade på hur hans fredagsmys ser ut. Var ska han sätta sig med muffins en fredagkväll? Jag funderade också på att byta jobb. Något jag gör varje gång jag ser en människa i en utsatt situation. Hur gör man? Jag vill inte bli socialsekreterare. Bara vara snäll, men det är så dåligt betalt. Ofta får man själv betala dyrt för sin snällhet. Jag blir alltid blåst. Tråkigt. Är det någon som vet ett jobb där man är hjälpsam OCH får betalt? Helst ska man slippa hot också. Några tips?

1 kommentar:

  1. Alltså, vilken underbar text! Kloka fina Ellen :) Och visst är det svårt med de där frågorna. Svårt men viktigt.

    SvaraRadera