torsdag 17 januari 2013

Fattigdom, misär och iphones

Laila Bagge Wahlgren har visst varit i blåsväder.......eller rättare sagt verkar hon ganska blåst. Hon blev tydligen irriterad över att en hemlös man pratade i mobiltelefon. Hon spände ögonen i honom när hon gick förbi varpå han gömde sin telefon. Man ska tydligen inte ha telefon om man inte har någon bostad.
Frågan är då HUR man ska kunna få en bostad. Eller ett arbete. Att över huvud taget komma in i samhället om man inte är anträffbar.
Jag brukar köpa Faktum av en kille som står utanför ICA. En gång la jag märke till att han hade en telefon som såg fin och ny ut. Jag har en gammal Nokia som är så gammal att jag inte kan ta emot mms. Jag har lagat den med silvertejp för den ramlar isär hela tiden.
Jag funderade lite kring detta och undrade hur han hade råd med ny telefon, men inte jag.
Efter ett tag kom jag på att det kan vara så här:
Alla har ju någon form av inkomst. Annars dör man ganska fort. Man kan ha lön (av varierande storlek), A-kassa, sjukpenning, försörjningsstöd osv. Man kan sälja Faktum eller panta burkar.
Frågan är då vad man gör med dessa pengar. Jag har t.ex. lön. Jag jobbar som sopgubbe 60%  och får väl ut runt 9.000. Sedan har jag lite vårdbidrag eftersom mina barn kräver merarbete samt behöver komma till habiliteringen. Jag är jättetacksam för detta, även om jag hade mer pengar när jag jobbade heltid.
Jag har förmånen att ha en bostad. Jag har t.o.m. en bil. Vi har tre hungriga hundar och två barn. Dessa barn behöver kläder, mat och medicin. När allt detta är betalt finns det inte utrymme för någon iphone till mamman i familjen. Inte heller lådvin, spa-helger eller märkesjeans. Sådant är inte viktigt. Sådant har vi valt bort. Jag cyklade en period för att slippa kostnaden för bil. Det gick inte så bra. Iallafall inte när jag skulle hämta barnen. Allt är ju en prioriteringsfråga. Oavsett inkomst så väljer man ju det som är viktigt för en. Jag skulle ju kunna skippa att köpa nya overaller och kängor till barnen för att jag "behöver" en modern telefon. Eller hoppa över ett veterinärbesök och ta en helkväll på casinot. Det väljer man själv. Även dem med lägre inkomst väljer själva. Om man sålt ett antal Faktum och pantat ett antal flaskor kan man köpa mat, sprit, heroin, en telefon, en varm jacka........vad man vill. Då är ju en telefon ett ganska bra alternativ.

Laila har bett om ursäkt. Det var ju jättebra:)

8 kommentarer:

  1. Jag vill så gärna skämmas när jag läser det här. Om man kan sätta en egen diagnos på sig själv så är det tourettes syndrom.
    Jag MÅSTE veta och ha det nyaste inom skvaller och mobiltelefoner. Detta har orsakt 2 separationer men min fina possitiva Björn tänkte att det kunde ju vart värre typ att jag skulle ha det nyaste inom tv, bilar, datorer eller högtalare. Nu är det bara mobiltelefoner och det kommer det ju bara ut 1/fabrikör varje år. han är lyckligt lottade den där Björn Och vi gjorde barn 93+94 så de barnen som kom sen skulle kunna ärva och gå i 15 år gamla kläder, men vad gör det när morsan i familjen har fina telefoner....???

    SvaraRadera
  2. Jag ska kolla med Björn vilka telefoner som du kan ta så kan vi kolla på tisdag. Vi kan byta mot en lunch på Risbaren. Och GÄRNA om du har några vintervantar i Vibjörns storlek...

    SvaraRadera
  3. Det var omtänksamt! Men detta var inte ett "tycka synd om mig för att jag har en gammal telefon" inlägg. Det var mer tänkt att handla om ekonomiska prioriteringar och val. Jag har en nyare telefon i skåpet, men den är operatörslåst och jag har inte orkat bry mig. Såsmåningom skaffar jag kanske en telefon att som går att blogga med, är lite sugen på instagram också. Men det är ingen panik alls. Ska kolla efter vantar. Tror dock att de flesta är rosa:) /Kram Karin

    SvaraRadera
  4. Du skriver så skarpt och bra att jag skakar till och blir glad och vaken direkt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Pia, vad jag blir glad!
      Karin

      Radera
  5. King of Kammebornia20 januari, 2013

    Hej! Jag tycker som Pia att du skriver helt fantastiskt och jag har skrattat och blivit tagen av dina texter.

    Må gott.

    SvaraRadera
  6. Tack Kungen! Det var ju trevligt:)Och nu har jag gjort lite tvålar, så snart kommer det en på posten och då kommer din drottning lukta extra gott. Äppelkaka typ.
    Karin

    SvaraRadera
  7. Bra inlägg Karin.
    Mvh, Fredrik G

    SvaraRadera